spirytus

spirytus, alkohol etylowy, etanol, C2H5OH, bezbarwna ciecz o charakterystycznej woni i palącym smaku; powstaje w procesie → fermentacji alkoholowej; stosowany do celów spożywczych, jako dobry rozpuszczalnik wielu substancji organicznych, do produkcji estrów, chloroformu, eteru etylowego oraz w medycynie; nazwą s. określa się też inne alkohole, np. s. kamforowy.

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88