sok jelitowy

sok jelitowy, nazwa stosowana dawniej dla wydzieliny trawiennej gruczołów jelitowych (Lieberkühna) zawierającej aminopeptydazy, lipazy, enzymy trawiące oligocukry i dwucukry do monocukrów, a także enzymy trawiące kwasy nukleinowe; według obecnych poglądów enzymy te aktywne są na obszarze rąbka szczoteczkowego enterocytów tworzących mikrokosmki jelitowe (tzw. trawienie przyścienne), gdzie produkty trawienia podlegają procesom wchłaniania, natomiast aktywność enzymów stwierdzana w świetle jelita związana jest z rozpadem złuszczonych komórek nabłonkowych i ma niewielkie znaczenie w trawieniu pokarmu w warunkach fizjologicznych.

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88