skrobia

skrobia, wielocukier zbudowany z wielu reszt glukozy, główny materiał zapasowy roślin; ziarna s. składają się z amylozy tworzącej nierozgałęzione łańcuchy, zbudowanej z kilkuset do dziesięciu tysięcy reszt glukozy, i amylopektyny o łańcuchach rozgałęzionych, złożonej z wielu tysięcy do miliona reszt glukozy; kształt i wielkość ziaren s. są charakterystyczne dla danego gatunku; w reakcji z jodem barwi się na kolor niebieskogranatowy.

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88