składanie białek

składanie białek, splicing białek, modyfikacja potranslacyjna, w której przepływ informacji z genu do jego produktu białkowego jest modulowany w sposób pozwalający na powstanie dwóch funkcjonalnie nie związanych białek; w procesie s. b. z łańcucha polipeptydowego zostaje wycięty wewnętrzny segment, zwykle o długości 40–60 kDa, zwany inteiną (analogicznie do → intronu w RNA), a dwa segmenty zewnętrzne, zwane eksteinami (analogicznnie do → eksonów), ulegają połączeniu za pomocą wiązania peptydowego; pierwotny produkt translacji to białko prekursorowe, produkt składania – białko dojrzałe lub złożone; s. b. przebiega autokatalitycznie, bez udziału enzymów; stwarza dodatkowe możliwości powstawania białek o nowej funkcji.

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88