rośliny trujące

rośliny trujące, rośliny wytwarzające toksyczne związki chemiczne, takie jak: alkaloidy, glikozydy, saponiny, toksalbuminy, olejki lotne, kwasy organiczne i nieorganiczne; przynajmniej niektóre z tych związków, jeśli przyjmowane są w odpowiednich ilościach, mają właściwości lecznicze (→ rośliny lecznicze); człowiek może ulec zatruciu nie tylko po spożyciu części roślin zawierających tego typu związki (np. owoców, nasion), ale nawet w następstwie spożycia mięsa zwierząt odżywianych przed ubojem r. t.; do najbardziej trujących roślin we florze Polski należą: pokrzyk wilcza jagoda, lulek czarny, bieluń dziędzierzawa, szalej jadowity, szczwół plamisty, wawrzynek wilcze łyko, naparstnica.

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88