rośliny strączkowe

rośliny strączkowe, jednoroczne rośliny z rodziny motylkowatych wytwarzające duże nasiona, uprawiane na paszę zieloną, do celów spożywczych i wzbogacenia gleby w azot; zawierają duże ilości białka: w częściach wegetatywnych (15–20%), w nasionach (20–50%), a także tłuszczów: w nasionach soi nawet do 20%; r. s. poprawiają żyzność gleby dzięki symbiozie z bakteriami korzeniowymi, mającymi zdolność wiązania wolnego azotu (przykłady r. s.: groch siewny i polny – peluszka, łubin żółty, biały i wąskolistny, bobik, seradela, soczewica, wyka siewna i kosmata, soja oraz groszek siewny i afrykański).

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88