rośliny oleiste

rośliny oleiste, rośliny uprawne zawierające w nasionach i owocach duże ilości tłuszczów (20–170%, zwykle płynnych) i wykorzystywane jako surowiec w różnych gałęziach przemysłu, m.in. w produkcji: olejów jadalnych i technicznych, farb, lakierów, mydeł, kosmetyków i lekarstw; w regionach o ciepłym klimacie uprawia się m.in.: oliwkę europejską, migdałowiec zwyczajny, sezam indyjski, palmy (kokosową i olejową), kakaowiec, natomiast w strefie chłodniejszej: mak lekarski, rzepak, rzepik, len zwyczajny (oleisty), słonecznik zwyczajny, konopie siewne, gorczycę jasną.

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88