preparowanie

preparowanie, 1) wyodrębnianie poszczególnych struktur organizmu (komórek, tkanek, narządów), z użyciem metod fizycznych (np. rozcinanie, wirowanie) lub chemicznych (np. wytrawianie enzymami), w celu przygotowania materiału do badań, obserwacji (np. pod mikroskopem) lub demonstracji; 2) przygotowywanie okazu zwierzęcia jako materiału poglądowego przez suszenie (np. owada), zanurzenie w płynie konserwującym (tzw. preparat mokry) czy (głównie w przypadku kręgowców) wypychanie.

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88