pokarm

pokarm, w szerokim rozumieniu substancje pobierane przez organizmy żywe i ich komórki, wykorzystywane jako substraty do wytwarzania energii w procesach → oddychania oraz jako materiał budulcowy do budowy lub przebudowy struktur; w odniesieniu do zwierząt jako organizmów heterotroficznych p. to substancje będące źródłem niezbędnych związków organicznych i nieorganicznych potrzebnych do podtrzymywania podstawowych procesów życiowych, w zasadzie wprowadzane do przewodu pokarmowego, gdzie podlegają procesom (→ trawienie) przystosowania ich do formy wchłanialnej do płynów ustrojowych, rozprowadzających produkty trawienia do komórek organizmu.

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88