peptony

peptony, rozpuszczalne produkty proteolitycznego trawienia mięsa, będące składnikami różnych podłoży pożywek dla kultur bakteryjnych; p. otrzymuje się w wyniku trawienia białek pepsyną, która hydrolizuje tylko niektóre wiązania peptydowe; p. zawierają ok. 30% aminokwasów, resztę stanowią di- i tripeptydy oraz rozpuszczalne w wodzie polipeptydy, które nie są wytrącane ani kwasami, ani wysoką temperaturą; p. można też uzyskać dzięki np. enzymatycznej degradacji soi.

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88