pejotl

pejotl, świeże albo suszone talarki pokrojonej górnej części pędu kaktusa o nazwie jeżowiec (jazgrza) Williamsa (Echinocactus), a także uzyskiwany z niego sok; lecznicze i narkotyczne właściwości tej rośliny znane były już Indianom meksykańskim, którzy żuli kawałki pędów podczas uroczystości religijnych; zawiera szereg alkaloidów (m.in. meskalinę) wywołujących halucynacje i barwne wizje.

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88