olejki eteryczne

olejki eteryczne, olejki zapachowe, lotne związki roślinne o przyjemnym, charakterystycznym zapachu i smaku, nierozpuszczalne w wodzie, bezbarwne lub o różnych odcieniach żółci, brązu i zieleni, np. olejek anyżowy, bergamotowy, eukaliptusowy, goździkowy, kminkowy, różany; w skład o. e. wchodzą m.in. węglowodory, alkohole, aldehydy, ketony, estry kwasów karboksylowych, terpeny, fenole; wytwarzane są we wszystkich organach roślin, głównie w liściach i owocach ; pełnią wiele funkcji, np. przywabiają zwierzęta zapylające i owocożerne – rozprzestrzeniające nasiona, chronią rośliny przed patogenami i fitofagami;.

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88