oleje roślinne

oleje roślinne, płynne tłuszcze uzyskiwane z nasion roślin oleistych (np. słonecznik, rzepak, soja, orzeszki ziemne); są mieszaninami estrów gliceryny i nienasyconych kwasów tłuszczowych z dodatkiem fosfolipidów, steroli, karotenoidów i tokoferoli, np. oliwa z oliwek, o. palmowy, o. słonecznikowy, o. rzepakowy, o. sojowy, o. lniany, będące produktami spożywczymi oraz surowcami w wielu gałęziach przemysłu.

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88