noduliny

noduliny, białka, często enzymatyczne, syntetyzowane w korzeniach roślin motylkowatych w wyniku infekcji wywołanej przez bakterie z rodziny Rhizobiaceae; n. współdziałają w tworzeniu się nici infekcyjnej, wpływają na podział komórek kory korzenia i powstawanie, rozwój i funkcjonowanie brodawek; przykładem n. jest → leghemoglobina.

Teraz do 20% taniej w Księgarni PWN

Podstawy ekonomii
Podstawy ekonomiicena juz od 47,90zamów
Podstawy fizyki. T. 1-5
Podstawy fizyki. T. 1-5cena juz od 219,60zamów
Półwiecze
Półwieczecena juz od 47,90zamów

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88