mrozoodporność

mrozoodporność, mrozooporność, odporność roślin na temperatury poniżej 0°C; wiąże się z zapobieganiem krystalizacji lodu w komórkach, zwłaszcza w protoplastach; sprzyja temu słabe uwodnienie tkanek, duże stężenie soku komórkowego, u drzew odpornych na silny mróz – zjawisko "lw;przechłodzenia cieczy"up; (zamiast kryształków lodu pojawia się wzrost lepkości cieczy aż do stanu bezpostaciowego ciała stałego, podobnego np. do szkła), stymulowane przez duże stężenie niektórych substancji, np. sacharozy.

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88