mleko kokosowe

mleko kokosowe, płynna część bielma tzw. orzechów kokosowych (owoców palmy kokosowej); zawiera liczne składniki odżywcze (cukry, tłuszcze, aminokwasy, alkoholowe pochodne cukrów, kwasy organiczne, sole mineralne), a także substancje pobudzające podziały komórkowe: auksyny, cytokininy i in., przez co bywa stosowane jako pożywka w kulturach tkanek i organów roślinnych.

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88