mleko

mleko, wydzielina wytwarzana przez → gruczoły mleczne samic ssaków, bogata w substancje białkowe i stosunkowo dobrze rozpuszczalne w wodzie lipidy (m.in. dzięki zawartości krótkołańcuchowych, do 10 atomów węgla w łańcuchu, kwasów tłuszczowych w triglicerydach), wykorzystywana jako jedyny pokarm dla nowo narodzonych młodych, wysysających m. z brodawek sutkowych zawierających kanały wyprowadzające gruczołów.

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88