masło kakaowe

masło kakaowe, olej (tłuszcz) kakaowy, tłuszcz z nasion (zawierają ok. 44,5% tłuszczu) kakaowca (Theobroma cacao); topi się w temp. 32–4˚C; zawiera ok. 40% kwasu olejowego, 35% kwasu stearynowego, 23% kwasu palmitynowego i 2% kwasu linolowego; jest surowcem w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym oraz spożywczym (m.in. do wyrobu czekolady).

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88