liofilizacja

liofilizacja, odwadnianie, suszenie materiału biologicznego przez jego zamrożenie i sublimację powstałych kryształków lodu w próżni, co zapobiega denaturacji białek i zmianie struktury materiału; ponowne uwodnienie pozwala na powrót do pierwotnego stanu i właściwości tego materiału; stosowana m.in. w konserwowaniu żywności, produkcji kawy rozpuszczalnej, preparatyce biologicznej i biochemicznej, przemyśle farmaceutycznym..

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88