kwasy tłuszczowe nienasycone

kwasy tłuszczowe nienasycone, alifatyczne kwasy organiczne jednokarboksylowe o parzystej liczbie atomów węgla połączonych ze sobą podwójnymi lub potrójnymi wiązaniami (por. → kwasy tłuszczowe nasycone); wchodzą w skład tłuszczów płynnych – olejów roślinnych; najczęściej występują kwasy: olejowy, linolowy, linolenowy i arachidonowy; niedobór k. t. n. sprzyja procesom zakrzepowo-zatorowym i miażdżycy.

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88