kwas foliowy

kwas foliowy (pteroiloglutaminowy), kwas zaliczany do kompleksu witamin B (B9); niezbędny do syntezy DNA i wytwarzania erytrocytów; występuje w dużych ilościach w warzywach liściastych i wątrobie; jest wytwarzany przez bakterie jelitowe; niedobór k. f. prowadzi do anemii megaloblastycznej (anemia złośliwa z obecnością dużej liczby megaloblastów – niedojrzałych prekursorów erytrocytów) i trombocytopenii.

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88