kwas askorbinowy

kwas askorbinowy (askorbowy), witamina C; jest syntetyzowany z glukozy u roślin i licznych gatunków zwierząt, poza człowiekiem, innymi naczelnymi, świnką morską, nietoperzami owocożernymi oraz niektórymi ptakami i rybami; k. a. ma silne właściwości redukujące, chroni więc ważne biologicznie związki przed utlenieniem i jest zmiataczem wolnych rodników; dzienne zapotrzebowanie człowieka na k. a. wynosi ok. 100 mg, a jego brak powoduje szkorbut (gnilec).

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88