krzepnięcie krwi
krzepnięcie krwi, hemostaza, złożony proces zatrzymywania krwi lub hemolimfy w obrębie układu krążenia po uszkodzeniu ciała i naczyń krwionośnych, związany z wykształceniem skrzepu czopującego uszkodzone miejsce i uniemożliwiającego dalszy wypływ krwi (hemolimfy); u kręgowców obejmuje: 1) reakcje naczyniowe polegające na skurczu mięśniówki naczyń w pobliżu miejsca uszkodzenia w celu ograniczenia (bądź zatrzymania) dopływu krwi do miejsca wypływu poza obręb naczynia; 2) wytworzenie skrzepu w wyniku przekształcenia osoczowego białka fibrynogenu pod wpływem enzymu osoczowego → trombiny w nierozpuszczalną, usieciowaną fibrynę, która przekształca się w gęsty, ścisły agregat czopujący uszkodzone naczynie; krew może krzepnąć również po wynaczynieniu, kiedy to przekształcanie fibrynogenu w fibrynę inicjują czynniki osoczowe.