kopra

kopra, wysuszone bielmo orzecha kokosowego (tzw. jądro orzechowe), jak powszechnie określa się owoc palmy kokosowej, a który w klasyfikacji botanicznej zaliczany jest do ziarniaków lub pestkowców; bielmo, w postaci białej mięsistej tkanki o grubości 1–2 cm wyściela pestkę od wewnątrz, w środku natomiast znajduje się komora wypełniona tzw. mlekiem kokosowym; z k. zawierającej 60–70% tłuszczu, 14% cukru i 7% białka wyciskany jest olej kokosowy, zwany też masłem kokosowym, które wykorzystywane jest w przemyśle spożywczym (margaryna, czekolada), farmaceutycznym i perfumeryjnym (z masła kokosowego wyrabia się najlepsze mydła); po wyciśnięciu oleju pozostają wytłoki stanowiące wartościową paszę dla zwierząt.

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88