konserwacja

konserwacja, 1) roln. zabiegi technologiczne zapobiegające psuciu się żywności (np. suszenie, wędzenie, kiszenie, wychładzanie, sterylizacja itp.) umożliwiające wykorzystywanie produktów przez długi czas po ich uzyskaniu; 2) zapewnianie trwałości preparatom biologicznym przez odcięcie dostępu do nich drobnoustrojom, a w przypadku preparatów zawierających żywe komórki zapewnienie im właściwych warunków fizjologicznych (k. nasienia, k. krwi).

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88