kał

kał, stolec, niestrawione resztki pokarmu usuwane z przewodu pokarmowego przez otwór odbytowy; skład k. zależy od rodzaju zwierzęcia i jego diety; u człowieka w skład kału wchodzą niestrawione włókna pochodzenia roślinnego (celuloza i inne), związki nieorganiczne, woda, niewielkie ilości tłuszczy, złuszczonych komórek błony śluzowej, śluzu i enzymów trawiennych oraz znaczne ilości (do 30–50% masy k.) bakterii pochodzących z okrężnicy (m.in. pałeczka okrężnicy Escherichia coli).

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88