jaryzacja

jaryzacja, jarowizacja, wernalizacja, indukowany niską temperaturą (–10–+10°C) proces umożliwiający lub przyspieszający kwitnienie u roślin; rośliny ozime mogą ulegać j. już w stadium spęczniałego nasienia (np. ziarniaka u zbóż) lub siewki, a rośliny dwuletnie (np. kapusta, marchew) dopiero w stadium pełnego rozwoju wegetatywnego.

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88