hydroliza

hydroliza, rozkład cząsteczki chemicznej pod wpływem wody, któremu ulegają sole słabych kwasów i mocnych zasad, mocnych kwasów i słabych zasad oraz estry, aminy i pochodne chlorowcowe; h. pełni ważne funkcje w przemianach metabolicznych; w organizmach h. przeprowadzają enzymy należące do klasy → hydrolaz; h. może przebiegać w obecności jonów wodorowych lub wodorotlenowych (h. kwaśna lub zasadowa).

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88