grzyby trujące

grzyby trujące, niejednorodna pod względem systematycznym grupa grzybów wyższych (workowców i podstawczaków), które zawierają substancje trujące dla organizmu ludzkiego; wiele gatunków wytwarza owocniki bardzo podobne do owocników grzybów jadalnych, co jest przyczyną licznych pomyłek prowadzących do zatruć, często kończących się śmiercią; trzeba podkreślić, że nie ma ogólnej zasady pozwalającej odróżnić g. t. od jadalnych, stopień szkodliwości wielu gatunków g. t. zależy od stanu, w jakim zostały zebrane, przechowywane lub spożywane; istnieją też indywidualne skłonności ludzi do zatruć grzybami, które dla innych są nieszkodliwe; czynnikiem pogłębiającym szkodliwość g. t. jest równocześnie spożywany alkohol.

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88