grzyby jadalne

grzyby jadalne, niejednorodna pod względem systematycznym grupa grzybów wyższych (workowców i podstawczaków), których owocniki mimo niewielkiej wartości kalorycznej mają walory smakowe; wykorzystywane w gospodarstwach domowych oraz w przemyśle spożywczym; pozyskiwane ze stanu dzikiego (np. trufle i smardze spośród workowców oraz pieprzniki, rydze, borowiki, opieńki czy gąski z podstawczaków), a także z hodowli (np. pieczarki).

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88