grupy krwi
grupy krwi, klasy wyróżniane podczas klasyfikowania krwi człowieka bądź zwierząt hodowlanych (drób, bydło, konie, trzoda chlewna) na podstawie obecności lub braku określonych antygenów w błonie komórkowej krwinek czerwonych, determinowanych przez allele wielokrotne; warunkowane przez allele jednego genu lub allele genów sprzężonych tworzą → układy grupowe krwi; obecność w błonie krwinek antygenów grupowych może, po zmieszaniu krwi z krwią osobnika o odmiennej grupie krwi, wywoływać reakcje immunologiczne wynikające z obecności osoczowych przeciwciał (aglutynin) wiążących antygeny krwinkowe, co prowadzi do aglutynacji (zlepiania się) krwinek; u ludzi określono dotychczas 22 układy grupowe; najbardziej znany jest → układ grupowy ABO; nazwy wielu układów g. k. człowieka pochodzą od nazwisk osób, u których po raz pierwszy stwierdzono obecność specyficznych przeciwciał; u ludzi częstość występowania określonych grup krwi jest międzypopulacyjnie zróżnicowana.