fitoaleksyny

fitoaleksyny, substancje obronne wytwarzane przez roślinę w odpowiedzi na atak patogenów i hamujące ich wzrost; f. należą do izoflawonoidów, poliacetylenów i innych grup; znanych jest ponad 200 f. z różnych roślin, np. pizatyna z grochu i fazeolina z fasoli; czasami f. są syntetyzowane pod wpływem stresów abiotycznych, m.in. jonów metali ciężkich, szoku termicznego, promieniowania UV, stresu traumatycznego; pewne f. stosowane są w rolnictwie jako insektycydy.

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88