enzymy trawienne

enzymy trawienne, enzymy hydrolityczne biorące udział w trawieniu substancji wysokocząsteczkowych, zawarte w ślinie (amylazy), soku trzustkowym, żołądkowym i jelitowym (amylazy, lipazy, proteazy, nukleazy); e. t. są syntetyzowane w postaci nieaktywnych prekursorów, zymogenów, które następnie są aktywowane przez specyficzną proteolizę – hydrolizę jednego lub kilku wiązań peptydowych.

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88