energia kiełkowania

energia kiełkowania, zdolność → kiełkowania, cecha materiału siewnego ustalana na podstawie frakcji nasion, które wykiełkowały w ciągu określonego i charakterystycznego dla danego gatunku roślin najkrótszego czasu; np. na trzeci dzień po wysianiu oblicza się e. k. zbóż, koniczyn, rzepaku, grochu, lnu, na czwarty dzień – ogórków, łubinu, gryki itd.

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88