drożdże

drożdże, drożdżowate (Saccharomycetaceae), rodzina z rzędu → drożdżowców, szczególnie ważna ze względu na wartości użytkowe wynikające z ich zdolności do oddychania beztlenowego (rozkładania węglowodanów i zachodzącej przy tym → fermentacji alkoholowej); wykorzystywane w produkcji napojów alkoholowych, w przemyśle spożywczym (np. piekarniczym i w produkcji kefiru); mają zdolność wytwarzania witamin, głównie z grupy B; należą do nich również organizmy pasożytnicze, wywołujące ciężkie schorzenia u ludzi (np. zapalenie opon mózgowych i choroby płuc); stosowane jako modelowy obiekt w badaniach genetycznych, zwłaszcza w genetyce mitochondriów.

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88