chymotrypsyny

chymotrypsyny, enzymy proteolityczne z klasy endopeptydaz serynowych, wytwarzane i wydzielane przez komórki zewnątrzwydzielnicze trzustki kręgowców, w formie chymotrypsynogenów, aktywowanych przez trypsynę i autokatalitycznie; w aktywnej formie zbudowane z trzech łańcuchów polipeptydowych połączonych mostkami dwusiarczkowymi o masie cząsteczkowej 25 kDa; wyróżnia się ch. A i ch. B, obie działają w pH słabo alkalicznym, hydrolizując wiązania peptydowe po karboksylowej stronie aminokwasów aromatycznych (tyrozyny, fenyloalaniny, tryptofanu) oraz długołańcuchowych aminokwasów hydrofobowych (leucyny, metioniny).

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88