chromatografia
chromatografia, metoda rozdzielania mieszanin substancji w układzie kilkufazowym doprowadzonym do stanu równowagi, w której wykorzystuje się różną szybkość wędrowania cząsteczek w ośrodkach porowatych; fazą ruchomą może być gaz (ch. gazowa) lub ciecz (ch. cieczowa), a fazą nieruchomą, stacjonarną – ciało stałe (ch. adsorpcyjna) lub ciecz osadzona na nośniku (ch. podziałowa); faza nieruchoma może być umieszczona w kolumnie (ch. kolumnowa, np. ch. jonowymienna, ch. powinowactwa, ch. żelowa, ch. wysokosprawna, ch. szybka białek) lub (tylko w ch. cieczowej) na płaszczyźnie (ch. planarna, np. ch. bibułowa i ch. cienkowarstwowa); odpowiedni rodzaj ch. wybiera się w zależności od właściwości fizykochemicznych rozdzielanych substancji; za pomocą ch. można też identyfikować składniki mieszaniny i określać ich ilość.