błonnik pokarmowy

błonnik pokarmowy, włókna pokarmowe, składniki żywności pochodzenia roślinnego nie ulegające trawieniu w przewodzie pokarmowym ssaków, a więc nie wchłaniane; w skład b. p. wchodzi celuloza, hemicelulozy, ligniny, β-glukany, pektyny i gumy; b. p. nasila perystaltykę jelit, co zapobiega zaparciom i zapaleniu uchyłków np. jelita; wiąże kwasy żółciowe, zwiększając ich wydalanie; wiąże żółciowy cholesterol, przeciwdziałając jego ponownemu wchłonięciu, co może prowadzić do zmniejszenia jego stężenia we krwi; chroni przed wystąpieniem raka jelita grubego i chorób sercowo-naczyniowych; pokarmami o dużej ilości b. p. są: otręby, fasola, groch, orzechy, wszystkie warzywa i owoce; dzienna dawka b. p. wynosi 27–40 g.

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88