biotyna

biotyna, witamina H, witamina wytwarzana przez bakterie jelitowe, rozpuszczalna w wodzie, grupa prostetyczna karboksylaz; do niedoboru b. może dojść wskutek spożywania dużych ilości surowego białka jaja i podczas leczenia antybiotykami; dzienne zapotrzebowanie na b. wynosi ok. 10 ľg; źródłem b. są drożdże, wątroba, serwatka, żółtko jaja, niektóre owoce i warzywa.

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88