baldaszkowate
baldaszkowate, Apiaceae (dawniej Umbelliferae), rodzina roślin okrytozalążkowych z klasy → dwuliściennych; obejmuje ok. 2500–3000 gatunków roślin zielnych (rocznych i wieloletnich) rzadko krzewów, rozmieszczonych głównie w strefach umiarkowanych i ciepłych obu półkul; nieliczne gatunki sięgają do strefy subtropikalnej; spełniają ważną rolę we florze Polski (ponad 70 gatunków dziko rosnących); charakterystyczne cechy to: kwiatostan w postaci → baldachu; owoc typu → rozłupni, pękającej po dojrzeniu na 2 części zawieszone na tzw. wieszadełku; wytwarzanie dużych ilości olejków lotnych występujących we wszystkich częściach rośliny; do b. należy szereg ważnych i szeroko stosowanych roślin użytkowych, dostarczających jarzyn i przypraw (kminek, seler, marchew, pietruszka, lubczyk, arcydzięgiel, pasternak, barszcz, kolendra), liczne rośliny lecznicze (dzięgiel, biedrzeniec), a także trujące (szalej, szczwół).