amylazy

amylazy, enzymy należące do klasy hydrolaz, katalizujące rozszczepienie wiązań glikozydowych w cząsteczkach skrobi i glikogenu; α-a. występują w komórkach roślin oraz w ślinie i soku trzustkowym, β-a. wytwarzane są przez drobnoustroje (np. bakterie i pierwotniaki symbiotyczne w przewodach pokarmowych zwierząt), występują też u roślin, m.in. w ziarnach zbóż.

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88