aminokwasy

aminokwasy, związki organiczne o właściwościach amfoterycznych, budujące peptydy i białka, pochodne węglowodorów, rozpuszczalne w wodzie, zawierające co najmniej jedną grupę aminową –NH2 i jedną karboksylową –COOH; znanych jest wiele (ok. 400) a. niebiałkowych, pełniących różne funkcje, m.in. regulacyjne; a. są prekursorami wielu biologicznie ważnych związków, m.in. hormonów, witamin, koenzymów, alkaloidów, neuroprzekaźników, barwników.

Teraz do 20% taniej w Księgarni PWN

Obyczaje w Polsce
Obyczaje w Polscecena juz od 43,90zamów
Pedagogika. T. 1-2
Pedagogika. T. 1-2cena juz od 63,80zamów
Podstawy ekonomii
Podstawy ekonomiicena juz od 47,90zamów

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88