amidy

amidy, amidy kwasowe, związki pochodne kwasów karboksylowych lub sulfonowych, w których grupa hydroksylowa –OH reszty karboksylowej –COOH lub sulfonowej –SO2OH została podstawiona grupą aminową –NH2; w organizmach występują m.in. asparagina, a. kwasu asparaginowego i glutamina, a. kwasu glutaminowego, będące aminokwasami białkowymi oraz niacyna, a. kwasu nikotynowego (wit. PP).

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88