amfifilowość

amfifilowość, amfifilność, amfipatyczność, cecha związku chemicznego wskazująca na polarność w jego budowie, przy czym jeden z biegunów cząsteczki ma charakter hydrofilowy (→ hydrofilowość), a drugi hydrofobowy (→ hydrofobowość); związki takie mogą się lokować na granicy faz wodnej i olejowej; a. fosfolipidów jest podstawą ich samoorganizacji w struktury dwuwarstwowe, charakterystyczne dla błon komórkowych; a. kwasów żółciowych pozwala im wypełniać rolę substancji emulgującej tłuszcze w przewodzie pokarmowym kręgowców; a. wykazują m.in. także białka.

Teraz do 20% taniej w Księgarni PWN

Obyczaje w Polsce
Obyczaje w Polscecena juz od 43,90zamów
Pedagogika. T. 1-2
Pedagogika. T. 1-2cena juz od 63,80zamów
Podstawy ekonomii
Podstawy ekonomiicena juz od 47,90zamów

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88