triacyloglicerole

triacyloglicerole, dawniej triacyloglicerydy, triglicerydy, tłuszcze właściwe, tłuszcze obojętne należące do tłuszczów prostych, estry wyższych kwasów tłuszczowych i glicerolu; w organizmie ssaków t. gromadzą się głównie w cytoplazmie komórek tłuszczowych, są zapasem skondensowanej energii; tworzą podskórną warstwę tłuszczową, pełnią więc też funkcję ochronną i termoregulacyjną; t. są transportowane w płynach ustrojowych w postaci cząsteczek lipidowo-białkowych nazywanych lipoproteinami.

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2019 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88