stała Michaelisa

stała Michaelisa, Km, stała opisująca powinowactwo enzymu do substratu; s. M. jest równa stosunkowi sumy szybkości rozkładu kompleksu enzym–substrat do szybkości jego powstawania, jest więc miarą stabilności tego kompleksu; duża wartość Km wskazuje na słabe wiązanie substratu, a mała – na silne wiązanie substratu; wartość Km równa się stężeniu substratu, przy którym szybkość reakcji jest równa połowie szybkości maksymalnej.

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88