endotermia
endotermia, mechanizm utrzymywania określonej temperatury ciała zwierzęcia, zwykle wyższej niż temperatura otoczenia, dzięki wewnętrznym źródłom ciepła, ułatwiająca → termoregulację i stałocieplność; do zwierząt endotermicznych zaliczane są zarówno tzw. zwierzęta stałocieplne (ptaki i ssaki), jak i pewne tzw. zwierzęta zmiennocieplne (np. niektóre szybko pływające ryby – tuńczyki, utrzymujące podwyższoną temperaturę mięśni odpowiedzialnych za pływanie, a także niektóre ćmy i trzmiele, zdolne do podniesienia temperatury tułowia i mięśni lotu, a przez to aktywne przy niskich temperaturach otoczenia); e. może być wynikiem wzmożonej aktywności mięśni (→ termogeneza drżeniowa) lub rozkładu specjalnej brunatnej tkanki tłuszczowej, w której utlenianie tłuszczy sprzężone jest z uwalnianiem ciepła (→ termogeneza bezdrżeniowa).