acylacja

acylacja, acylowanie, reakcja przyłączenia grupy acylowej (→ acyl) do różnych cząsteczek przez podstawienie atomu wodoru w grupie wodorotlenowej –OH lub aminowej –NH2 resztą kwasu tłuszczowego, np. acetylacja – przyłączenie reszty kwasu octowego i formylacja – przyłączenie reszty kwasu mrówkowego; aktywne grupy acylowe przenosi → koenzym A, który ma wysoki potencjał a. (→ acylokoenzym A).

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2019 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88